از امروز به بعد هرگونه لذت و هر گونه نعمتی را بر خودتان تحریم کنید این یک روش خوب برای رفتن به بهشت است
زن: چرا برای ما مُبل تهیه نمی کنی ؟
مرد: باید زندگی ساده داشت ، این چیزها دنیا است وموجب دور شدن از خداست !!
زن: شما که پول داری مشکلی از این بابت نداری پس چرا تهیه نمی کنی ؟ !
مرد: باید ساده زندگی کرد واین ها تَجمُل است ومورد رضایت خدانیست !!
نظر شما نسبت به گفتگوی فوق چیست ؟ آیا « شوهر « درست می گوید ویا تقاضای « زن « نادرست است ؟
شاید بعضی بر اثر عدم آگاهی از سبک زندگی اسلامی ، رفتار درست ومطابق دین باهمسر خود را ندارند . لذا شاید لازم باشددرباره حدود رسیدگی وانفاق به خانواده گفتگو نماییم .
قبل از آن که به حدود انفاق به خانواده بپردازیم ، خوب است ابتدا به این نکته بپردازیم که استفاده از نعمت هایی که خدا برای انسان خلق نموده است مذمت نشده است . به عبارت دیگر عدم استفاده از نعمت های خدا « زهد « و « پاسایی « نیست ، بلکه خدا سفارش موکد از استفاده آنها نموده است . به آیه دقت نمایید :
بگو: «چه كسى زینتهاى الهى را كه براى بندگان خود آفریده، و روزیهاى پاكیزه را حرام كرده است؟!« بگو: «اینها در زندگى دنیا، براى كسانى است كه ایمان آوردهاند در قیامت، خالص (براى مۆمنان) خواهد بود.« این گونه آیات (خود) را براى كسانى كه آگاهند، شرح مىدهیم! «((اعراف ،32)
اولاً : خدا « حرام « کردن « زینت های دنیا « بر خود را مذمت فرموده است .
ثانیاً : قید « طیّب « یعنی « حلال « و«پاک « بودن کسب را دارد.
ثالثاً : این ها را برای مۆمنین وکفار فراهم کرده ایم والبته در آخرت فقط مختص « مۆمنین « است .
در آیه 172 بقره خدا تشویق به بهره گیری نعم الهی می کند ؛ ونسبت به نعم الهی شاکر باشد:
«اى كسانى كه ایمان آوردهاید! از نعمتهاى پاكیزهاى كه به شما روزى دادهایم، بخورید و شكر خدا را بجا آورید اگر او را پرستش مىكنید!« (البقرة : 172 )
برای درک بیشتر از اقتصاد خانواده در اسلام ، به نکات ذیل توجه نمایید تا انشاالله سبک زندگی خود را بر آن قرار دهید:
الف ـ بهره گیری از دنیا
اولین نکته ای که باید توجه شود این است که خدا انسان را به تلاش برای کسب مال تشویق نموده است وبرای آن حدی قایل نیست ، اما پرسش این است که چرا این اموال را کسب می کنی ؟ و یا به عبارت دیگر اسلام بر چگونگی کسب ومصرف آن نظر دارد وتوجه می دهد ؛ در آیه 77 سوره قصص به این نکته اشاره نموده است :
«و در آنچه خدا به تو داده، سراى آخرت را بطلب و بهرهات را از دنیا فراموش مكن و همانگونه كه خدا به تو نیكى كرده نیكى كن و هرگز در زمین در جستجوى فساد مباش، كه خدا مفسدان را دوست ندارد! (القصص : 77 )
و همچنین ضمن این که مذمت از تحریم کردن نعم الهی برخود ، می خواهد که انسان از آنها درست وصحیح استفاده نماید:
«اى كسانى كه ایمان آوردهاید! چیزهاى پاكیزه را كه خداوند براى شما حلال كرده است، حرام نكنید! و از حدّ، تجاوز ننمایید! زیرا خداوند متجاوزان را دوست نمىدارد. (المائدة : 87 )
البته هر مردی درحد وسع خود مکلف به تهیه وفراهم کردن نفقه وآسایش خانواده است:
«آنان كه امكانات وسیعى دارند، باید از امكانات وسیع خود انفاق كنند و آنها كه تنگدستند، از آنچه كه خدا به آنها داده انفاق نمایند خداوند هیچ كس را جز به مقدار توانایى كه به او داده تكلیف نمىكند خداوند بزودى بعد از سختیها آسانى قرار مىدهد! (7 الطلاق : 7
نکته دیگر آن که نباید اسراف کرد بلکه بین دو حد فاصل شأنیت ودوری از هم چشمی ، برای خانواده خود مصرف کند . «مرد« ، باید شأنیت شرعی همسرش را ملاحظه کند ؛ و «زن « ، از هر گونه تقلید بیجا وچشم وهم چشمی خود وخانواده خود را حفظ کند . قرآن در این مورد در سوره قصص می فرماید:
«و كسانى كه هر گاه انفاق كنند، نه اسراف مىنمایند و نه سختگیرى بلكه در میان این دو، حدّ اعتدالى دارند. «(الفرقان : 67 )
نکته بسیار مهم حساسی که در امر اقتصاد خانواده مهم واساسی است ، « حلال بودن « کسب است ؛ که خدا قید « طیبات « را بیان می فرماید:
«اى كسانى كه ایمان آوردهاید! از قسمتهاى پاكیزه اموالى كه (از طریق تجارت) به دست آوردهاید «(البقرة : 267 )
هرگاه « مرد « در تهیه نفقه خانواده اش به زحمت بیافتد ، اسلام برای این رنج وزحمت اجری بیش از « مجاهد در راه خدا « قایل است:
امام رضا ( ع) فرمودند : هرکسی که در راه طلب روزی از فضل خدا برای خانواده اش زحمت می کشد ، اجر وپاداش او بیش از مجاهدین در راه خدا است « (كافی ج9 ص : 566)
وهمان طور نیز عدم توجه به توسعه ورفاه برای خانواده به شدت مذمت شده است:
« در گناه کاری مرد همین بس که کسانی که مخارج شان را باید بدهد ، ضایع وتباه سازد « (وسائل الشیعة ج17 ص : 66)
« زن « نیز دربرابر « شوهرش « دو وظیفه دارد که باید در مصرف وتوقعات خود از « شوهر « خود دقت فرماید:
اولاًحفظ ونگهداری اموال شوهر
نخستین نکته آن که « زن « باید از اموال مرد به خوبی حفظ ونگهداری نماید واز ضایع شدن حفظ کند ؛ این چنین زنی در فرهنگ قران جزء زنان « صالح « محسوب می شود :
زنان صالح، زنانى هستند كه متواضعند، و در غیاب (همسر خود،) اسرار و حقوق او را، در مقابل حقوقى كه خدا براى آنان قرار داده، حفظ مىكنند. (النساء : 34)
ثانیاً : زن باید وسع اقتصادی شوهرش را توجه کند
ودومین نکته آن که « زن« ، همواره باید وضعیت مالی « شوهرش « را مد نظر داشته باشد ، مبادا اورا تحت فشار قرار دهد ، واز اوچیزی بیش از وسعش بخواهد که اگر چنین کند مورد غضب الهی است واز رحمت او بدور است :
زنی که با همسرش سازگاری ندارد وبر آنچه خداوند روزی او گرداند صبور نیست وبراو سخت می گیرد و تکلیفی بیش از طاقتش از او می خواهد ، خداوند هیچ حسنه ای که اورا از آتش جهنم مصون دارد ، از او نپذیرد ومادامی که آن گونه است خداوند نیز بر او غضبناک خواهد بود ( وسائل الشیعة ج20 ص : 163)
در خاتمه «مرد « و« زن « هردو باید سعی کنند ضمن استفاده بهینه ودرست از نعمت های الهی ، همواره رضایت خدا را مد نظر داشته باشند.
امتیاز شما به این مطلب کدام است؟